Choir Clinic II

Een clinic over gezamenlijke expressie door slim gebruik van zangtechnieken in Zes Koorkleuren

Expressie

Waarom zingen mensen zo graag samen? Eén van belangrijkste pijlers van koorzang is het gevoel van verbondenheid. Alleen al door te luisteren naar een koor krijg je een gevoel van saamhorigheid, waarin je diep in je gevoel geraakt kan worden. Dat “raken” lukt des te beter naarmate het koor het eens is over een gezamenlijke expressie. Wil het koor een passage brengen met veel drama of gaat het koor juist voor een subtiele kwetsbare expressie? Of alles wat daar tussenzit? Het kan natuurlijk allemaal

De methode van de “6 koorkleuren” geeft het koor de zangtechnische tools om in een gezamenlijke expressie te zingen. Hoe werkt het?

  • de expressie wordt verbonden met een koorkleur en stemtechniek
  • de koorkleuren worden uitgedrukt in vaste kleuren, die ingetekend worden in de partituur
  • de koorkleuren worden ook uitgedrukt in handsignalen, waardoor deze ter plekke kunnen veranderen  

Methodiek

Deze methodiek is ontwikkeld door Juliette Dumoré (1965). Juliette is koordirigent en vocalcoach uit Nederland. Tijdens haar studie Schoolmuziek aan het Utrechts Conservatorium leerde ze klassiek zingen. Deze techniek sloot echter niet aan bij de karakteristieke volle popklank, die zij ook wilde produceren met haar lichte koren. In 2005 werd het Amerikaanse Estill Voice Training System (EVTS) in Europa geïntroduceerd. Juliette volgde de cursus meerdere keren en bemerkte hoe m.n. de belttechnieken de koorklanken gaven waar ze naar op zoek was.  Ze studeerde bij Amerikaanse, Engelse en Nederlandse docenten en behaalde een masterdiploma op dit gebied. In Nederland was Juliette de eerste dirigente die de opleiding afrondde en veel koren namen deel aan haar EVT workshops. Ondertussen ontwikkelde ze zich verder, door het volgen van CVT (complete Vocal Technique) lessen. Ze volgde ook cursussen bij RAMA (Aalborg) die haar hielpen bij het finetunen van haar “6 koorkleuren “ methodiek.

6 Kleuren

Juliette: “In de praktijk zijn al die zangtechnieken prachtig en heel nuttig, maar… je kan je zangers ook overladen met tevéél zangtechnische informatie. Zangers willen vaak gewoon zo snel mogelijk naar dat gevoel van lekker zingen en gezamenlijkheid. Daarom heb ik deze praktische methodiek ontwikkeld. In de “6 koorkleuren” worden de meest bruikbare stemkwaliteiten voor koren gebruikt. Dat maakt het simpel. Ze zijn voorzien van kleuren en handgebaren. Dat maakt het effectief en leuk om mee te spelen.”

Welke kleuren zijn er en wat drukken ze uit?

Geel – Lucht: voor expressie van o.a. zoet, verleiding en kwetsbaarheid
Oranje – Neutral: voor expressie van mooie melodische lijnen en muzikaliteit.
Paars – Opera: voor expressie geven van o.a. groot theatraal drama.
Roze – Speech: voor expressie van interpretatie van de tekst
Groen – Curbing: voor expressie van diep dramatische gevoelens.
Blauw – Edge: voor expressie van o.a. grote blijdschap

De clinic maakt deel uit van de serie van 3 Choir-Clinics die de Dirigentenwerkplaats organiseert in samenwerking met BALK

Praktische informatie

Datum15 februari
Tijd10.00 – 16.00u
LocatieDUMS, Domplein 4, Utrecht
DocentJuliette Dumoré
Prijs€ 125

Aanmelden

15 feb 25 - 15 feb 25
Choir Clinic II