Basiscursus koorleiding

Zoek je een laagdrempelige, serieuze maar niet te lange cursus om kennis te maken met de basis van het dirigeren? Dan is de Basiscursus koorleiding van 10 lesweken op de vrijdag geschikt voor je!
In de Basiscursus leer je met toegankelijk en gevarieerd koorrepertoire de beginselen van dirigeer- en repetitietechniek, muziektheorie en solfège.

Voor wie?

De Basiscursus is bedoeld voor beginnende dirigenten of voor bijvoorbeeld koorzangers die nieuwsgierig zijn naar dit boeiende vak. Ook voor leerkrachten die op school met groepen (willen) zingen is de cursus geschikt.

Inhoud

In deze cursus krijg je een breed pakket van vaardigheden mee. Je krijgt les in de volgende vakken:

  • Practicum (werken met het koor, repeteren en slagtechniek)
  • Muziektheorie
  • Zang en koorvorming
  • Solfège, gehoortraining
  • Repetitietechniek

Voor de theorie gaan we er vanuit dat je dat grotendeels zelfstandig thuis kunt doen zodat we in de lessen vooral praktisch bezig kunnen zijn. Natuurlijk kun je buiten de vrijdaglessen extra lessen nemen voor een extra zetje in de rug, online of live, in bijvoorbeeld muziektheorie of zangtechniek. Dit plan je in overleg met de docent in.

Practicum

Centraal bij elke lesdag is het practicum van ca. 2 uur; daarin krijg je dirigeerbeurten en vorm je met cursisten uit de parallelle MDO-groep en Basiscursisten het koor. Je bent dus ook lekker veel aan het zingen.
Het repertoire waar je aan gaat werken is breed en verschillende stijlen en talen komen aan bod: klassieke muziek, volksmuziek, lichte muziek, wereldmuziek, gospel etc..

Maatwerk

Omdat je bij de Dirigentenwerkplaats binnen komt met je eigen muzikale bagage en achtergrond, zoeken we naar een optimale aansluiting bij je niveau en leerwensen. Dat betekent dat docenten gedifferentieerd lesgeven en dat er ook wordt gewerkt met niveau-groepen en individuele aandacht als dat praktisch is.

Tijdsinvesting

De tijdsinvestering naast de lesdag op vrijdag van 10.00-14.30 is ongeveer een dagdeel per week. Vanzelfsprekend is het goed om regelmatig met de lesstof en praktische vaardigheden bezig te zijn.

Indeling lesdag

10.00 – 10.15 gezamenlijke warming-up met vocale en dirigeer-oefeningen
10.15 – 11.45 gezamenlijk practicum met individuele dirigeerbeurten
12.15 – 13.15 dirigeertechniek in niveau-groepen
13.30 – 14.30 theoretische vakken in niveau-groepen groepen

Niveau en kennismakingsgesprek

Om een goed beeld te krijgen van wat je wilt komen leren en wat je al kunt, plannen we een intake-gesprek.
Als voorbereiding daarop vragen we je een solo-lied/-song in te studeren zodat we een indruk krijgen van je zangstem. Tijdens de kennismaking luisteren we naar hoe je zingt en kijken we hoe je beweegt en dirigeert. We kijken naar je muziektheoretische kennis, muzikaal gehoor en je bewegingsaanleg, alles oriënterend om te bekijken hoe we je in de Basiscursus zo goed mogelijk kunnen bedienen. Van dit gesprek ontvang je vervolgens een verslag.

Basiscursus I, II en III

De Basiscursus start elk lesseizoen drie keer: in september, januari en april; we noemen dat Basiscursus I, II en III. Je kunt op elk moment instappen, we sluiten immers altijd aan op jouw niveau. Als je meerdere basiscursussen achter elkaar wilt doen, dan kan dat natuurlijk; we sluiten altijd aan op het niveau waar je bent (gekomen). En soms kan het gebeuren dat we dan verschillende niveau-groepen hebben binnen de Basiscursus.

Aansluiting MDO

Als je de smaak te pakken hebt gekregen en verder wil met de MDO, dan kijken we aan het einde van de cursus in hoeverre je daar al het niveau voor hebt. We kunnen je dan adviseren om bijvoorbeeld nog een tweede basiscursus te doen of individuele lessen te nemen voor een bepaald vak. Of je hoort dat je in principe klaar bent voor de MDO. Het kan ook zijn dat we je adviseren het vooralsnog bij de Basiscursus te houden.

Praktische informatie

DataStart cursussen
I: vrijdag 20 september 2024 | toelatingstest 6 en 13 september
II: vrijdag 10 januari 2025 | toelatingstest 6 december en 10 januari
III: vrijdag 4 april 2025 | toelatingstest 28 maart
TijdVrijdag 10.00-14.30 uur
LocatieUtrecht, Domplein 4
DocentenLara Diamand, Ruben Smits, Hans Noijens, Dennis Broeders
Prijs*€ 495 per module | studenten € 350 | € 1.495 heel lesjaar (3 modules) (prijzen seizoen 24/25.
Vanaf 1 januari 2025: € 545 per module | studenten € 395 (gespreide betaling is mogelijk)
Toelatingstest€ 30
* Misschien is jouw koor wel bereid om deze bijscholing geheel of gedeeltelijk voor je te betalen?

Aanmelden

20 sep 24 - 29 nov 24
Basiscursus koorleiding