Basiscursus koorleiding

Zoek je een laagdrempelige, serieuze maar niet te lange cursus om kennis te maken met de basis van het dirigeren? Dan is de Basiscursus koorleiding van 10 lesweken op de vrijdag geschikt voor je!
In de Basiscursus leer je met toegankelijk en gevarieerd koorrepertoire de beginselen van dirigeer- en repetitietechniek, muziektheorie en solfège.

Inhoud

In deze cursus krijg je een breed pakket van vaardigheden mee. Je krijgt les in de volgende vakken:

  • Practicum (werken met het koor, repeteren en slagtechniek)
  • Muziektheorie
  • Zang en koorvorming
  • Solfège, gehoortraining
  • Repetitietechniek

Voor de theorie gaan we er vanuit dat je dat grotendeels zelfstandig thuis kunt doen zodat we in de lessen vooral praktisch bezig kunnen zijn. Natuurlijk kun je buiten de vrijdaglessen extra lessen nemen voor een extra zetje in de rug, online of live, in bijvoorbeeld muziektheorie of zangtechniek. Dit plan je in overleg met de docent in.

Practicum

Centraal bij elke lesdag is het practicum van ca 2 uur; daarin krijg je dirigeerbeurten en vorm je met mede-cursisten uit de MDO en gastzangers het koor, je bent dus ook veel aan het zingen. Het repertoire is breed: alle stijlen uit de klassieke muziek komen aan de orde, maar ook lichte muziek, volksmuziek etc.. En natuurlijk kun je ook zelf repertoire aandragen! Naast het practicum heb je dan met je mede-basiscursisten nog les in de andere vakken.

Maatwerk

Omdat je bij de Dirigentenwerkplaats binnen komt met je eigen muzikale bagage en achtergrond, zoeken we naar een optimale aansluiting bij je niveau en leerwensen. Dat betekent dat docenten gedifferentieerd lesgeven en dat er ook wordt gewerkt met niveau-groepen en individuele aandacht als dat praktisch is.

Niveau en kennismakingsgesprek

Om een goed beeld te krijgen van wat je allemaal wilt komen leren en wat je al kunt, plannen we een toelatingstest / kennismakingsgesprek, online of live.
Als voorbereiding daarop vragen we je een solo-lied/-song in te studeren zodat we een beeld krijgen van je zangstem. Tijdens de kennismaking luisteren we naar hoe je zingt en kijken we hoe je beweegt en dirigeert. We kijken naar je muziektheoretische kennis, muzikaal gehoor en je bewegingsaanleg, alles oriënterend om te bekijken hoe we je in de Basiscursus zo goed mogelijk kunnen bedienen. Van dit gesprek ontvang je vervolgens een verslag.

Praktische informatie

DataStart: vrijdag 5 april 2024, meivakantie 3 mei, hemelvaart 10 mei, laatste lesdag 21 juni (afsluiting)| Toelatingstest: 22 maart
TijdVrijdag 10.00-14.30 uur
LocatieUtrecht, Domplein 4
Docenten*Lara Diamand, Ruben Smits, Hans Noijens, Fokko Oldenhuis
Prijs€ 495 per module |studenten € 350
Toelatingstest€ 30

Wat zeggen oud-cursisten?

“Het afgelopen half jaar heb ik met veel plezier Basiscursus Koordirectie I gedaan. We kregen les van 2 topdocenten! Het enthousiasme van Ruben werkt aanstekelijk. Hier wil je naar luisteren en van leren! Dus, als je wil ontdekken of dirigeren iets voor jou is, dan kan ik je deze cursus zeker aanbevelen!”

Daniëlle Rinsma, Basiscursus Koorleiding I 2019

Aanmelden

12 apr 24 - 21 jun 24
Basiscursus koorleiding