Aanbod

Als koordirigent ben je veel bezig met de ontwikkeling van je koorzangers: hoe kunnen zij nog beter, mooier en zelfstandiger gaan zingen, musiceren en uitvoeren? Daar heb je ideeën over en een eigen aanpak voor ontwikkeld maar soms wil (en moet) je aan de slag met je eigen ambities of uitdagingen. Dan ben je toe aan nieuwe inspiratie en wil je je skills en kennis verder uitbreiden.

De Dirigentenwerkplaats Utrecht heeft een breed aanbod van opleidingen, cursussen en praktijkdagen waarmee je als dirigent ècht verder komt. We ontwikkelen dat aanbod voortdurend om steeds aan te kunnen sluiten bij jouw behoeften als dirigent maar ook bij de ontwikkelingen in de koorwereld. En daar willen we ook graag nieuwe impulsen aan te geven, precies zoals dat in een werkplaats hoort!

Kennismaken, verbreden en verdiepen

Er zijn allerlei goede redenen te verzinnen waarom je eens een keer aan een cursus of dag zou deel willen nemen! Je bent nieuwsgierig naar wat een dirigent nu eigenlijk doet en hoe de communicatie met armgebaren nu precies werkt? Of je wilt je oriënteren in een bepaald onderwerp, genre of repertoire dat je nog niet kent? Of je zoekt juist naar een verdieping van je vaardigheden en kennis om verder te komen?

Kennismaken

In de korte oriëntatiecursus, de basiscursus en bij de Kurt Thomascursus kun je je eerste dirigeerervaring opdoen, kennismaken met leidinggeven aan koorzangers en merken hoe fantastisch het is om een groep te laten musiceren! En natuurlijk kun je daarvoor ook altijd individuele lessen nemen.

Verbreden

In de ateliers en praktijkdagen kun je in korte tijd (1-4 dagen) intensief kennismaken met repertoire en onderwerpen die misschien nieuw voor je zijn. Zoek je naar verbreding die wat verder gaat en wat langer mag duren, dan zijn de basiscursussen en de MDO (modules) geschikt. In de Masterclasses ga je op hoog niveau intensief aan de het werk met topensembles onder leiding van (internationale) topdocenten.

Verdiepen

De Modulaire Dirigenten Opleiding (MDO) beslaat 6 modules van in totaal 60 lesweken verspreid over twee jaar. Als je met je persoonlijke ontwikkeling als dirigent ècht aan de slag wil, als je muziek beter wilt kunnen begrijpen, meer grip wilt krijgen op koorklank en van daaruit beter wilt leren musiceren en koorleiden, dan moet je deze opleiding gaan doen. In de Community of Practice ga je samen met collega’s aan de slag met plannen voor de versterking van je eigen dirigentenpraktijk.

Overzicht 2023-2024

Om makkelijk te kunnen vinden wat een goed passend aanbod voor je is, hebben we het aanbod gerubriceerd naar duur (meerdaags, 1-4 daags, kort en individueel) en naar niveau (1,2,3of 4, te herkennen aan [ikoon]).

image/svg+xml

.