Introductiecursus dirigeren

Koordirectie voor beginners

Wat is de Introductie dirigeren?

Zing je in een koor of ensemble en ben je nieuwsgierig hoe het is om een koor te leiden en te dirigeren? Of sta je voor de klas en wil je zingen met je leerlingen en ze daarin goed leiding geven? Of wil je met een groepje vrienden en vriendinnen samen zingen en dat kunnen begeleiden? Of wil je gewoon voor je plezier eens dirigeren?

Dan is de Introductiecursus de ideale plek om te ervaren hoe leuk, spannend en enerverend het is om een groep zangers te leiden! Je maakt op een ontspannen manier kennis en hebt alle gelegenheid om erachter komen of het wat voor je is! Dat doe je samen met anderen in een groep met wie je ook het ensemble vormt op een centrale plek in Nederland: onder de Dom in Utrecht!

Wat moet je al kunnen?

Niets! Nou ja, we gaan er vanuit dat je als koorzanger zelfstandig kunt zingen en het is wel nodig dat je noten kunt lezen. En als je misschien al wèl wat ervaring hebt met het dirigeren, dan starten we vanuit jouw situatie. Maar verder is het een open kennismaking waarin je veel aan het zingen en dirigeren bent en het plezier voorop staat.

Wat is de inhoud?

Je krijgt inzicht in wat een dirigent eigenlijk allemaal regelt met z’n gebaren, wat zangers nodig hebben om mooi samen te zingen en hoe je als dirigent in een repetitie voortdurend logische keuzes moet maken. We hebben een paar leuke koorstukken en canons uit verschillende stijlen uitgekozen, begeleid met piano maar ook a cappella. We sluiten af met een praktijkdag (op zaterdag) waarvoor we nog meer koorzangers uitnodigen zodat er een goed zingend ensemble is waarmee je oriëntatie kunt afronden!

Praktische informatie

Startmaandag 9 september
Datamaandag 9, 16, 23, 30 september, 7 oktober. Afsluiting 12 oktober (10.00-13.00 uur)
Tijd19.30-22.00 uur
LocatieDomplein 4, Utrecht
DocentenRuben Smits
Prijs€ 175 | studenten € 125

Wat zeggen oud-cursisten?

Tijdens de oriëntatiecursus koorleider heb ik met veel plezier kunnen ontdekken welke vaardigheden er komen kijken bij het dirigeren van een koor. Door duidelijke stappen en een geduldige begeleiding van Ruben heb ik veel meer handvaten kunnen krijgen. Door de variatie aan stukken die we dirigeerde leerde we oefenen met een duidelijke inzet, verschillende maatsoorten, canons dirigeren, verschil in tempo en volume aangeven. Superleuk!

Camille Mélendez Renfigo (PABO-student, 20 jr)

Deze oriënterende cursus was ideaal voor me om erachter te komen of dirigeren iets voor me is. Je gaat meteen praktisch aan de slag en leert in korte tijd heel veel over koordirectie. Ruben houdt daarbij uitstekend rekening met de verschillende achtergronden van de cursisten. Dit smaakt naar meer!

Margreet Kingma (51 jr)

Aanmelden

09 sep 24 - 12 okt 24
Introductiecursus dirigeren