Hans Noijens

Hans Noijens studeerde koordirectie bij Cees Rotteveel aan het Brabants Conservatorium, piano aan het Conservatorium in Maastricht en Muziekwetenschappen in Utrecht. Na het behalen van het diploma UM Koordirectie studeerde hij bij Eric Ericson in Stockholm. Daarna volgde hij cursussen bij Frieder Bernius, Daniel Reuss en Jos van Veldhoven en zong bij ensembles als Currende (Brussel), Cappella Amsterdam en de Nederlandse Bachvereniging. Een tijd lang werkte hij bij de NPS als programmasamensteller voor Radio 4. 

Momenteel werkt Hans als werkveldspecialist amateurkunst bij het LKCA, het landelijk kennisinstituut voor cultuureducatie en amateurkunst in Utrecht. Daar houdt hij zich vooral bezig met verenigingsondersteuning en professionaliseringstrajecten. 

Hij schreef mee aan de leerplannen voor de MDO, de Applicatie-opleiding koordirectie en de opleiding Dirigent Licht Vocaal. Als docent is hij al jaren verbonden aan de Meerjarige Dirigenten Opleiding (MDO) en voor die opleiding schreef hij samen met collega Fokko Oldenhuis Doen & laten, een praktische handleiding over repetitietechniek. Van het Handboek van de Koormuziek, een boek over de geschiedenis en ontwikkelingen van de koormuziek uit 2012, was hij de redacteur. Sinds 2019 is hij vanuit de Dirigentenwerkplaats Utrecht mede-cursusleider van de Kurt Thomascursus, de jaarlijkse zomercursus voor koordirigenten.

Naast kleinkoor Caprice uit Ermelo, dirigeert hij projectkoor La Rosa uit Utrecht. 

“Het is een feest om te ontdekken hoe je als dirigent je zangers nog mooier kunt laten musiceren”