Ruben Smits

Ruben Smits studeerde MA Muziekwetenschap aan de Universiteit Utrecht en Koordirectie aan de HKU bij Rob Vermeulen. Privélessen volgde hij onder meer nog bij Kurt Bikkembergs, Béni Csillag en Boudewijn Jansen. Ook deed hij de opleiding Vocal Leadership aan de conservatoria van Rotterdam/Tilburg.

In mei 2017 dirigeerde hij koor en symfonieorkest in Mozarts Requiem. In 2018 haalde hij de finale van het Nederlands Koorfestival. Op dit moment is hij dirigent van vocal group VIVID (Zwolle) en Studio Voices (Utrecht), en is hij samen met Tijs Krammer hoofddocent van de Ward Swingle Cursus (koordirectie lichte muziek). Daarnaast leidt hij diverse eigen producties zoals Summer Vocals en Pop-up Vocal Projects, en producties van derden zoals “Immens” (Theater Utrecht), “The Public Domain” (Nederlands Kamerkoor) en “Toekomst van een Verleden” (Bianca van Dreumel).

Daarnaast is Ruben bekend als arrangeur voor popkoor en vocal group, met inmiddels meer dan 400 gearrangeerde titels. Zijn koorarrangementen worden uitgegeven en uitgevoerd in binnen- en buitenland, van Kazachtstan tot de Verenigde Staten. Als zangers was hij onderdeel van onder meer vocal group Twelve en de professionele kamerkoren Consensus Vocalis en Cantatrix.

Buiten zijn werk als musicus werkte hij tot 2019 aan VolKoren.tv, videoplatform met Nederlandse koormuziek, en was hij van 2016-2019 lid van de Youth Committee van de European Choral Association – Europa Cantat. 

Meer informatie is te vinden op www.rubensmits.nl en www.rubensmitsmusic.com

“Ik vind het heerlijk om met mijn liefde voor het vak andere dirigenten te inspireren en mij te laten inspireren door hen.”