Fokko Oldenhuis

Fokko Oldenhuis is docent koordirectie en cursusleider aan de Applicatieopleiding Koordirectie en de Internationale Kurt Thomas Cursus voor koordirigenten aan het Conservatorium van de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Hij studeerde koordirectie aan de conservatoria van Groningen en Amsterdam en sloot in 1997 zijn studie af met het einddiploma koordirectie met onderscheiding. Zijn docenten waren onder anderen Bruno de Greeve en Daniel Reuss.

Fokko Oldenhuis is dirigent van de Utrechtse Studenten Cantorij en Kamerkoor Next. Daarnaast leidt hij een aantal projectkoren waaronder het koor Neon voor de nieuwste muziek en het Slotkoor. Vanaf 2020 is hij dirigent van de jaarlijkse uitvoering van de Matthäus Passion van Bach in Edam op Goede Vrijdag. Hij gaf concerten in België, Duitsland, Polen, Frankrijk, Engeland, Italië, Spanje, Kroatië en Brazilië en trad op voor radio en televisie in binnen- en buitenland. In 2019 assisteerde hij bij Capella Amsterdam tijdens de productie Engel-Prozessionen van Karlheinz Stockhausen.

Fokko Oldenhuis is regelmatig werkzaam in Brazilië. Hij gaf gastcolleges en masterclasses aan de universiteiten van São Paulo (USP) en Londrina (UEL). Hij treedt jaarlijks op tijdens het Festival Unicanto de Corais in Londrina en dirigeerde in 2018 de première van het Requiem van Mozart in Londrina met het orkest van de UEL en een internationaal koor samengesteld uit zangers uit Brazilië, Nederland en Columbia. Ook gaf hij workshops over uiteenlopende onderwerpen, onder andere tijdens Europa Cantat 2015 in Pecs, Hongarije.

Fokko Oldenhuis voert veel nieuwe muziek uit. Hij dirigeerde vele premières van composities die op zijn initiatief geschreven werden voor zijn koren. Daarnaast werkt hij met Koor Neon jaarlijks samen met het Conservatorium van Amsterdam voor de uitvoering van nieuwe composities voor koor en orgel in het Orgelpark, Amsterdam. Ook met de compositieafdeling van het Conservatorium in Utrecht voert hij met Koor Neon jaarlijks nieuwe composities uit voor koor en live elektronica tijdens de Open Performance Site in de Nicoläikerk in Utrecht.

Fokko Oldenhuis is artistiek adviseur van de Stichting Culturele Evenementen van de Nicolaïkerk in Utrecht en lid van de artistieke commissie van het Nederlands Studenten Kamerkoor. Samen met Hans Noijens schreef hij in 2010 Doen en Laten, repetitietechniek voor koordirigenten. 

Meer informatie is te vinden op www.fokkooldenhuis.nl.