Praktijkdag Basis Slagtechniek

Voor een stevige grip op je koor en muziek

Iedere dirigent heeft een unieke mimiek en gebarentaal ontwikkeld om de muziek over te brengen; en ieder koor begrijpt die taal van haar dirigent vaak ook wel. Toch kunnen in de loop van de tijd er gewoontes in gebaar en mimiek sluipen die overbodig zijn of zelfs contra-productief werken. Denk bijvoorbeeld aan extra onderverdelingen in je dirigeerslag, structureel meespreken met de tekst, of een standaard grote (en eigenlijk te snelle) opmaat aan het begin van een stuk omdat je koor anders niet ‘meekomt’.
Op deze praktijkdag gaan we aan de slag met een de onderwerpen waarmee je je slagtechniek opfrist en schoonmaakt, waardoor er helderheid en duidelijkheid ontstaat en waardoor je beter zicht hebt op je gewoontes en valkuilen. Kortom: een fijne spiegel waardoor je meer vertrouwen krijgt in je eigen slagtechniek!

De volgende onderwerpen komen aan bod:

  • De basisslag en connectie met zingen
  • Het dirigeervlak
  • De stopslag en de activerende beweging voor meer controle bij komma’s, rusten en fermates
  • De onafhankelijkheid van links – rechts
  • Karakter- en tempoverschillen
  • Slagtechnische voorbereiding van je muziekstuk
  • Hoe dirigeer ik een muzikale frase?

Repertoire

Tegelijkertijd ontvang je een bundel met korte en lekker zingbare koorstukjes die je goed in je eigen praktijk kunt gebruiken. We gebruiken naast de bundel losse oefeningen om bovenstaande onderwerpen te behandelen. Je bent echt de hele dag aan het dirigeren en het zingen en je gaat naar huis met een set oefeningen die je ondersteunen om je slagtechniek op peil te houden!

NB. neem je smartphone mee om filmpjes te maken die je naderhand kunt terugzien!

De dag is bedoeld voor elke dirigent die meer muzikaal rendement wil halen uit zijn/haar slagtechniek. Er is plaats voor maximaal 10 deelnemers zodat je voldoende individuele aandacht krijgt.

Praktische Informatie

Datumin seizoen 24/25 zijn er vier data: 28 september, 7 december, 12 april, 7 juni
Tijd10.00-16.00
LocatieUtrecht, Domplein 4
DocentHans Noijens
Prijs*€ 105 cursist | € 75 studenten


Aanmelden

28 sep 24 - 28 sep 24
Praktijkdag Basis Slagtechniek