Basiscursus Vocal Pop en Jazz

In 10 lesdagen (8 vrijdagen en 1 weekend) krijg je van twee docenten les in de vele onderdelen van het dirigeren van vocal pop & jazz. Iedere les leid jij het koor en krijg je feedback. Het laatste weekend is er ook een practicumkoor, zodat je echt vlieguren maakt. Je wordt dan ook op alle vlakken uitgedaagd om je eigen grenzen te verleggen.

Voor wie is de cursus?

 • Ben je al dirigent van een popkoor of vocal group en heb je ambities om daar verder mee te komen?
 • Neem je als repetitor of als pianist wel eens een deel van de repetitie over en wil je in de toekomst een groep gaan leiden?
 • Of ben je een bedreven en gemotiveerde koorzanger met ambities om niet alleen ín maar ook vóór het koor te staan?
  Dan is de Basiscursus Vocal Jazz & Pop dè juiste cursus voor je!

Wat is de inhoud?

In deze cursus krijg je een breed pakket van vaardigheden mee. Je krijgt les in zes vakken:

 • Practicum (werken met het koor, repeteren en slagtechniek)
 • Muziektheorie
 • Zang (combinatie van CVT en EVTS)
 • Solfège, gehoortraining
 • Groove
 • Repetitietechniek

Voor de theorie gaan we er vanuit dat je dat grotendeels zelfstandig thuis kunt doen zodat we in de lessen vooral praktisch bezig kunnen zijn.

Uiteraard is het mogelijk om buiten de vrijdaglessen extra lessen te nemen voor dat extra zetje in de rug, online of live, in bijvoorbeeld muziektheorie of zangtechniek. Dit plan je in overleg met de docent in.
Daarnaast ga je ook buiten de lessen in groepjes aan de slag. Door middel van video’s die je tijdens jouw koorrepetitie opneemt, ga je elkaar in kleine groepjes feedback geven. Uiteraard bieden we daarin structuur aan en word je begeleid door de docenten.

Hoe vaak?

Acht wekelijkse bijeenkomsten op vrijdag van 10.00-14.00 uur (en soms tot 14.30 uur) en met een afsluitend weekend waarin je veel werkt met een echt practicumkoor! Als de situatie het toelaat, sluiten we dit weekend en daarmee de cursus af met een korte presentatie voor vrienden en familie.
De cursus start op 30 september 2022.

Niveau

Om een goed beeld te krijgen van wat je allemaal wilt komen leren en wat je al kunt, plannen we online een kennismakingsgesprek. Tijdens de kennismaking wordt je theoretische kennis kort getoetst, luisteren we naar hoe je zingt en kijken we hoe je dirigeert.
De data van de toelatingen worden nog bekend gemaakt.

Toetsing en certificaat

De cursus wordt afgesloten met een presentatie in het slotweekend en als je dat met goed gevolg hebt afgerond, ontvang je een certificaat van de cursus.

Toelatingstest

De toelating is een kennismakingsgesprek van ca. 20 minuten (online, via Zoom) waarin onder meer de volgende onderdelen aan bod komen:

 • Kennismaken met jou en jouw achtergrond
 • Jouw motivatie en leerdoelen
 • Jouw muziektheoretische kennis – dit doen we door je een aantal vragen te stellen aan de hand van bladmuziek
 • Kennismaken met jouw zangstem – dit doen we door je een aantal korte zangoefeningen te geven

Insturen vóór de toelating (deadline 8 september)
We vragen je hierbij om een video in te sturen van jezelf terwijl je een lied zingt. Je mag met een karaokeband meezingen of jezelf begeleiden. Kies hiervoor een up-tempo nummer, iets met groove (dus geen balad).
Je mag de opname ‘gewoon’ maken met je telefoon (maar check wel even de kwaliteit). Mail de opname naar docent Ruben Smits

Praktische informatie

DataStart: vrijdag 30 september, vakantie 21 oktober, afsluitend praktijkweekend 3/4 december 2022 (2 december reservedatum)
TijdVrijdag 10.00-14.00 uur
LocatieUtrecht, Domplein 4
Docenten*Ruben Smits en Juliette Dumoré
Prijs€ 495 | 350 studenten & dirigenten of zangers van koren die zijn aangesloten bij BALK
Toelatingstest€ 30
* Misschien is jouw koor wel bereid om deze bijscholing geheel of gedeeltelijk voor je te betalen?

Ervaringen van cursisten

De basiscursus Vocal pop & Jazz heeft me veel gebracht. Ik ben er met enige onzekerheid aan begonnen, maar dat bleek helemaal niet nodig. Er heerst een hele prettige, positieve sfeer waarin je jezelf goed kan ontwikkelen. Er is aandacht voor dat wat je al beheerst en er wordt vooral gewerkt aan dat wat je nog kan leren. Dit wordt op een hele positieve manier opgepakt, waardoor je de vrijheid voelt om dit te oefenen. Het oefenen doe je in de groep en is vooral heel erg leuk. Als cursisten mochten we elkaar ook feedback geven en één van de manieren daarvoor was om een filmopname van jezelf te maken en dit door te sturen naar elkaar. Daarmee leer je goed kijken en observeren en ook reflecteren op je eigen functioneren. Mijn indruk is dat ik beslist het gevoel heb gekregen dat ik ben ‘gegroeid’, heerlijk is dat!     

Laura van der Veen

Ineens is het weer tijd om mezelf te verbeteren en dan ga ik op zoek naar een passende cursus.
De Basiscursus Vocal Pop & Jazz leek hieraan te voldoen. En inderdaad deze cursus is er echt eentje die je als dirigent op maat bedient! Ieder werd op zijn of haar eigen niveau uitgedaagd. Een hele prestatie van het docenten duo Ruben en Juliette. Een absolute aanrader deze cursus voor iedereen die weer een volgende stap wil zetten!

Marion Komen, dirigente Breda

Aanmelden

30 sep 22 - 04 dec 22
Basiscursus Vocal Pop en Jazz