Atelier Vrouwenkoor

Imre Ploeg en Hans Noijens: nieuwe muziek voor vrouwenkoor

Inhoud

In het atelier Nieuwe muziek voor Vrouwenkoor krijg je als dirigent handreikingen in het werken aan nieuw repertoire voor vrouwenkoor. Het werken aan repertoire waarvan er nog geen klinkende voorbeelden zijn en waarbij je als dirigent zonder enige referentie zelf aan de slag gaat om er een eigen interpretatie en klankbeeld van te scheppen en een première laat klinken is een uitermate interessant en spannend en ook leuk proces.
Om dat proces ook te sturen vragen we de inbreng van componisten zelf; dat maakt het, in samenwerking met het practicumkoor tot een levendige en waardevolle co-creatie.
Kortom: een spannend programma om bij de Dirigentenwerkplaats mee aan de slag te gaan!

Repertoire

Ola Gjeilo – Ave Generosa
Hildegard von Bingen – O viridissima virga
Veljo Tormis – Cliuds are racing
Sinta Wullur – Sintac Tarana
Miranda Driessen – Haiku
Sylvia Maessen – Die Sonne, Die Mane, Die Sterren
Cecilia Ardito – Anotomy of a jar

NB: na je inschrijving sturen we je de bladmuziek en kun je een selectie voor jezelf maken aan welke 4 stukken je graag wilt werken

In Nederland heeft zich in de Corona-periode een mooi initiatief voorgedaan. Een maecenas heeft een bedrag beschikbaar gesteld aan 50 vrouwelijke componisten om een kort koorwerk voor vrouwenkoor te schrijven. Ze wilde zo een impuls geven aan componisten en aan de amateurkoormuziek in Nederland. De stukken zijn beschikbaar via Dutch Choirmusic Now en het wordt tijd dat deze nieuwe composities uitgevoerd worden en onder de aandacht komen van dirigenten, (vrouwen)koren en andere belanghebbenden.

Bezetting

Er is een bezetting van koor (SSAA ca. 20 zangeressen)

Docent

Imre Ploeg heeft als dirigent en docent een rijke ervaring in het werken aan nieuwe koorcomposities. Vanuit zijn brede kennis van zeer divers koorrepertoire en zijn interesse in experimentele werkprocessen weet Imre Ploeg je als geen ander te inspireren bij het musiceren en te ondersteunen bij de keuzes die je te maken hebt.

Inschrijving

Je kunt je opgeven als cursist, hospitant of als koorzanger. Als je je als koorzanger opgeeft, vermeld dan je stemsoort, koorervaring en genoten zangonderwijs.

Praktische informatie

Data Vrijdag 21 en zaterdag 22 april (beide met koor); vrijdag 17 april (instructie online, alleen voor dirigenten)
TijdMaandag 17 april: 19.30-21.00
Vrijdag 21 april: 19.00-22.00
Zaterdag 22 april: 10.00-16.30 uur
LocatieUtrecht, Domplein 4 en Pieterskerk (zaterdag 22 april)
DocentImre Ploeg, Hans Noijens
Prijs*€ 175 cursist | € 120 studenten | € 50 hospitant | € 30 koorzanger
* Misschien is jouw koor wel bereid om deze bijscholing geheel of gedeeltelijk voor je te betalen? Ben je beroepsmusicus, dan kun je voor dit atelier een beroep doen op de scholingsregeling werktuigppo.nl

Samenwerking

Het atelier is tot stand gekomen als een samenwerking met de Stichting Pieterskerkconcerten en Dutch Music Now als partner.

Aanmelden

14 apr 23 - 22 apr 23
Atelier Vrouwenkoor